Want to get our awesome news?
Be the first to hear the latest news and specials.
Subscribe!

Don't worry we won't spam you and keep your personal data secure

Report by Christophe Waerzeggers BEL-29.

“Last weekend the Belgian championships drew to a close with the final stage held at the Windekind Surfclub in Nieuwpoort on the Belgian coast. In a light northerly breeze Sunday afternoon we sailed two formula races, in both of which I took second place.

Bel-29-slalom_medium

Christophe Waerzeggers BEL-29

This confirms my position in the overall combined formula & slalom ranking, awarding me the title of Vice-Belgian Champion Racing 2009! Earlier in the year I already managed to grab the Vice-Belgian Champion Speed 2009 title.”

ORIGINAL NEWS REPORT

Belgische Wind+kitesurfen kampioenschappen 2009

De Noordzee is niet als een voetbalterrein dat altijd speelklaar ligt. Daarom organiseert de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) de manches van de Belgische surfkampioenschappen in alle disciplines op diverse tijdstippen en locaties tijdens de warme jaarhelft, van april tot eind september.
De voorbije 2 weekends barstte de strijd om het Belgisch Kampioenschap Wind- en Kitesurfen volledig los. Tijdens het eerste weekend van 12 & 13 september kwamen de kitesurfers en de freestyle windsurfers in actie, tijdens het laatste BK weekend van 19 & 20 september was het de beurt aan de racende windsurfers.

BK Kitesurfen: Leander Vyvey wint BK kitesurfen.

De eerst BK dag trapt meeteen af met een strakke noordenwind aan het strand van Windekind Surfclub Oostduinkerke. Volop actie dus voor de 21 ingeschreven deelnemers.

Er wordt volop gestreden in de subtop maar stress blijkt vaak het grootste struikelblok. De mannen met ervaring op internationaal niveau stoten door tot de laatste vier. Leander Vyvey uit Nieuwpoort, huidig vicewereldkampioen, wint de eerste wedstrijddag voor Steve Verelst. Oostendenaar Christophe Tack pakt de derde plaats voor Bjorn Viane.

Ook de tweede dag van het BK gaat van start in een stevige noordenwind. Er vallen nu en dan ook druppels en het is wachten op de beloofde opklaringen en de bijhorende constante wind.

Tijdens deze 2de dag staan de herkansingen op het programma, maar niemand kan spectaculair klimmen in het klassement. Axel Tack klimt wat, Thomas Dehaene en Ian Curry zetten hun vroege uitschakelingen recht en ook Sam Van Olmen raakt een trap verder. Maar niemand dringt de top vier binnen. Sam van Olmen verliest van Bjorn Viane, Bjorn van een zieke Christophe Tack en Christophe verliest van Steve Verelst.

De finale van de herkansingen is een heruitgave van deze van de eerste wedstrijddag. Steve voelt de vermoeidheid van z’n heat tegen Christophe Tack, en kan in de finale niet tippen aan de dubbele passes van Leander Vyvey. 7 minuten wedstrijd is dus genoeg voor Leander om

Steve Verelst op de tweede stek te houden.

De kitegirls zijn dit BK voor het eerst met zijn drieën. Het wereldniveau van de mannen wordt niet gehaald, maar toch worden ook bij de girls al de eerste kiteloops ingezet. Het niveauverschil tussen Johanna Dory de andere meisjes blijkt nog steeds groot, wat een 2de BK titel op rij oplevert voor Johanna, die haar thuisbasis heeft te Heist. Caroline Uytendaele en Winnie Deloof halen plaats 2 en 3.

Rangschikking BK Kitesurf Freestyle

Men:
1. Leander Vyvey
2. Steve Verelst
3. Christophe Tack

Girls:
1. Johanna Dory
2. Caroline Uytendaele
3. Winnie Deloof

Volledige rankschikking op http://www.bksurf.be/pers
BK Windsurf Freestyle: Dieter Van der Eyken pakt BK titel Freestyle windsurfen

Het Freestylekampioenschap windsurfen brengt heel wat spektakel met snelle sliding tricks en technische transities. Samen met het culturele erfgoed van Koksijde, de garnaalvissers te paard, starten de eerste heats van de finale BK freestyle aan het strand van Windekind Surfclub Oostduinkerke.

Dieter Van der Eyken uit Antwerpen, die deze zomer de titel nam op het Prokids wereldkampioenschap, haalde z’n hele arsenaal van technische moves boven en nam meer dan verdient de Belgische titel. Hylke Bakker haalde de 2de stek, net voor Rolien Caers, die bij gebrek aan een vrouwencompetitie meerdere mannen naar huis vaarde.

Tussen de wedstrijd door liet Limburger Steven Van Broeckhoven, nu al zeker van de Europese titel en 5de gerangschikt op de wereldranglijst, ons toch het niveauverschil merken tussen een europees kampioen en een Belgisch kampioen. Steven hield het op het BK bij jureren, een rustperiode als voorbereiding op de WK finales volgend weekend te Sylt (Duitsland)

Rangschikking BK Windsurfen Freestyle

1. Dieter Van der Eyken
2. Hylke Bakker
3. Rolien Caers

BK Windsurf Racing: Koen Sonck Belgisch kampioen Windsurfen Racing

Als de kitesurfers en de freestyle windsurfers samen de Monster Jam van de windsurfwereld zijn, dan is de racediscipline de Formule 1.
De racers hadden er al meerdere wedstrijdweekends door het jaar opzitten, en hielden hun finalemanches gespaard tot de laatste wedstrijddag aan het strand van Windekind Surfclub Oostduinkerke.

Door de zwakke wind werd er enkel op zondag Formula windsurfing gevaren, wat een technisch parcours rond enkele boeien betekent. Pascal Somers uit Antwerpen wint beide finalemanches en sleept de Belgische titel Formula windsurfing binnen.
Koen Sonck uit Knokke-Heist vaart een zeer constant jaar en haalt, door de Belgische titel in de Slalom discipline (Slalom is starten op het strand en pijlsnel met de wind rond enkele boeien naar de finish), ook de Windsurf Overall Racing titel binnen. Christophe Waerzeggers, ook uit Knokke en trainingsmaat van Koen, kan z’n 2de plaats vasthouden voor Pascal Somers.

Rangschikking BK Windsurf Racing Overall

1. Koen Sonck
2. Christophe Waerzeggers
3. Pascal Somers

BK Windsurf Bic Techno: Kjell de Bruyn jeugdkampioen windsurfen

De jeugdreeksen (Bic Techno klasse) kennen veruit de meeste deelnemers, wat goed nieuws is voor de toekomst van het Belgisch windsurfen. Enkele jongeren dromen reeds van een Olympische carrière, en zien in het BK de eerste stap op de lange weg richting medailles.
Kjell de Bruyn uit Broechem staat duidelijk al een trapje verder dan de concurrentie, en loopt tijdens de finalemanches verder weg in het klassement. Clint Van Droogenbroeck uit Hombeek kan ondanks z’n mindere finalemanches de 2de plaats nog vasthouden voor Jonas Devriese uit Beervelde.

Enkel in deze jeugdreeksen vinden we windsurfende meisjes. Hier blijft het spannend tot het einde. Andrea Vanhoorne neemt ook de BK titel bij de meisjes mee naar Broechem, voor Morgan Van Cleven uit Harelbeke en Imke de Bruyn.

Rangschikking BK Bic Techno Open

Jongens:

1. Kjell de Bruyn
2. Clint Van Droogenbroeck
3. Jonas Devriese

Meisjes:
1. Andrea Vanhoorne
2. Morgan Van Cleven
3. Imke de Bruyn

Meer info op http://www.bksurf.be/BKwind en http://www.vyf.be/bictechno

Hi! got a question?
Send us your message below.